Здравейте! Изпращам Ви моята новина с надеждата да получим аз и моите съседи помощ от вас относно нашите кооперации, които се намират във Варна, кв. "Чайка", бл.193 и бл.194. Става въпрос за плътно застрояване на общите части, прилежащи към бл. 193 и застрояване на 100% от площта на тротоара пред блока. Както и пълно 100% затваряне на подхода към гаражите в бл.194. и частично застрояване 50% върху подхода към гаражите към бл.193. В момента достъпът до бл. 193 и бл. 194 е през останалият малък проход (3м), който е крайно недостатъчен за преминаване на пожарен автомобил или линейка. Както можете да видите от снимките, движейки се по тротоара в един момент стигате до стена, където тротоарът свършва!

Върху подхода към гаражите на бл. 194 е построена барака, а тротоара на практика е 100% завзет от търговския обект, чийто дувар деликатно обхваща и дърветата. Съседи са пускали десетки жалби през годините, но Община Варна остава сляпа за незаконните строежи.

Към настоящият момент е заведена колективна жалба от живущите в бл. 193, а живущите в бл. 194 ще входират втора колективна жалба през следващата седмица. Идваха на място за проверка служители от "Пожарна безопасност". Според инспектора, който направи огледа, са потъпкани всички разпоредби. На следващ етап институцията остана няма.

Дойдоха на проверка и от ДНСК, констатираха нарушение, но се оказа, че не е в тяхната компетенция и решиха да препратят случая към Община Варна. Тъй като многократно държавният апарат ни е изплювал поради разни тънки подточки наехме адвокат. Той бавно и методично събра цялата документация, свързана с нашия проблем. По точката "преместваем обект" от Общината се обосновават, че няма нарушение, но удобно забравят да споменат, че този преместваем обект е върху нашата земя (идеални части), а ние не сме дали съгласие, също така преместваемият обект не може да взида дърветата и да отнеме тротоара. Тоест не са спазени изискванията за поставяне на преместваем обект.

При отговорите си Община Варна говори за преместваем обект но не споменава за колко време е разрешението за поставяне, може ли преместваемият обект да е масивно строителство, нито размера на преместваемият обект (има допълнителни постройки, който не фигурират), също така остава сляпа за 15м2 тротоар, който изчезна и затварянето на аварийните подходи!!!

С уважение: Делян Костадинов