Вчера екип на \"Календар\" започна експеримент. Купи стандартна разфасовка охладено пиле, малко над килограм и половина. Помолихме да ни го изпекат на грил, за да разберем каква част от парите ни ще се изпарят...

От Агенцията по безопасност на храните предложиха търговците да посочват съдържанието на вода в месото върху етикетите.

 

Допустимото количество на течностите в пилето, например, не трябва да надхвърлят 5% от теглото му.

 

Ако производителите посочват в етикета на месото или шунката количество вода, инжектирано при обработката им, всеки от нас ще знае колко течност купува на цената на пиле, например.

 

Вчера екип на \"Календар\" започна експеримент. Купи стандартна разфасовка охладено пиле, малко над килограм и половина. Помолихме да ни го изпекат на грил, за да разберем каква част от парите ни ще се изпарят.

 

След 3 часа печене пилето олекна с повече от половин килограм. Това не е изненада, тъй като бройлерите съдържат над 70% вода.

 

Така когато планирате вечеря, трябва да прецените фирата при печенето на пилешкото, за да не остане някой гладен, както и да внимавате, ако диетата изключва сол.

 

В месото се инжектира не само вода, а и водно солеви разтвор, в който има протеини, за да може водата да се свърже с тях и да не води до промени при замразяването, обясниха ветеринарните лекари.

 

Все пак те успокояват, че течностите, които се инжектират в месата, не са вредни за здравите хора. Под въпрос остава само от какво печелят месопроизводителите.