Умората е най-големият враг на плувеца. Ако не познавате добре възможностите си, по-добре стойте далеко от дълбоките води...

С началото на летния сезон много от нас вече търсят прохлада в плувните комплекси, на брега на морето или язовира. По този повод от Българския червен кръст напомнят, че с идването на лятото зачестяват и нещастните случаи във водата.


Умората е най-големият враг на плувеца. Ако не познавате добре възможностите си, по-добре стойте далеко от дълбоките води.


Това е първият съвет към всички нас от водния спасител Иван Георгиев. В своята 10-годишна практика той е установил, че най-честата причина за неприятностите във водата е липсата на елементарна плувна култура.


Откритите водни пространства постоянно стават арена на опасни игри, обяснява още Иван Георгиев. В сила винаги е и златното правило, че във водата не се влиза след хранене. Често плуващите си играят със съдбата и не се вслушват в предупрежденията на спасителите.


На брега на всеки охраняем водоем има спасителен пост. Това е човекът, на когото можем да разчитаме при опасност. Той следи всяка наша стъпка на брега, преминал е през специално обучение.


Какво да правим обаче, ако стане инцидент и около нас няма спасител? Според професионалистите излишната смелост е най-големият враг при подобни случаи. Ако не сме сигурни, че можем да помогнем, най-добре да не рискуваме и собствения си живот.