Специалистите работят без заплати от месеци...

 

Единственият в Югоизточна България дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец" може да бъде затворен заради недостиг на пари. Специалистите, които работят в центъра, не са получавали заплати от три месеца.

 

Ако институцията затвори врати, без специална грижа ще останат деца с аутизъм, церебрална парализа и проблеми в развитието.


Дневният център е създаден преди 12 години в Бургас. В него се обучават 24 деца със специални потребности. Те получават  логопедична помощ, кинезитерапия, консултации с психолог и детски невролог. Проблемите с финансирането започнали в началото на годината.

 

Част от екипа обаче не бил съгласен да съчетава сериозните отговорности по възпитанието и отглеждането на деца със специални потребности с липсата на заплати. Вече трима души са напуснали центъра.

 

Въпреки намаления си състав, екипът на центъра продължава да полага грижи за децата.

 

Милен е на 11 години със Синдром на Даун. Посещава центъра от шест години. Майка му споделя, че са малко подобен тип заведения, които биха могли да окажат голяма помощ на нуждаещите се деца, а и с това да облекчат поне малко техните родители.

 

Един от начините да се спаси центърът, е той да бъде прехвърлен от неправителствената организация, която го стопанисва в момента, на подчинение на общината.

 

Репортер:  Цеца Алексова

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.