Артистите ще танцуват на сцената на Националния дворец на културата на 23-ти ноември...

Световноизвестният руски ансамбъл по народни танци \"Игор Моисеев\" гостува в София. Артистите ще танцуват на сцената на Националния дворец на културата на 23-ти ноември.

 

Руски, гръцки, грузински и сръбски народни танци. Това е само малка част от спектакъла, с който артистите от руския балет \"Игор Мойсеев\" ще зарадват почитателите си у нас. Специално за българската публика виртуозите са подготвили и шопски танц.

 

Освен фолклорните танци руският ансамбъл ще представи и спектакъла \"Нощ над пустата планина\", станал хит на Бродуей. 

 

Виртуозното ниво артистите постигат с много труд и дисциплина. Денят им започва в десет сутринта, с урок по класически балет. Танците се репетират до три следобед. Има и вечерна репетиция – от седем до девет. Тя се пропуска само в дните, в които се изнасят спектакли.

 

През тези пет години младите танцьори се обучават не само на народни танци, а и на актьорско майсторство, класически балет, гимнастика, акробатика, джаз. След като завършат школата, артистите могат да започнат работа във всяка балетна трупа в света. Част от тях заменят по-старите танцьори в ансамбъла.

 

В спектакъла у нас ще участват всичките 83 танцьора на ансамбъла. Последното им гостуване у нас беше преди три години. Тогава виртуозите изправиха на крака повече от 8 хиляди души.