Филмът \"Заложници\" на Велилслава Дърева беше прожектиран на фестивал в Лондон...

Филмът \"Заложници\" на Велилслава Дърева беше прожектиран на фестивал в Лондон и предизвика сериозен интерес особено сега след смъртта на Муамар Кадафи.

 

Балканското кино е било представено именно с филма „Заложници\", както  и с филма на Емил Кустурица – \"Марадона\". \"Мисля, че това беше много интересен фестивал с чудесни филми\", заяви Велислава Дърева - сценарист на документалния филм \"Заложници\".

 

Филмът за българските медици в Либия е по-различен от всичко останало с това, че е заснет след тяхното освобождаване. Снимките са започнали близо година след завръщането на медиците.

 

Искахме да извадим медиците от колективния образ. Всеки един от тях е толкова различен и толкова интересен човек. Това са хора, които успяха да съхранят себе си в чудовищно обстоятелства. Без никакво пресилване мога да кажа, че тези хора са герои. Те запазиха достойнството си и останаха човеци. Това заяви Велилслава Дърева в \"Здравей, България\".

 

Филм е обвинителен акт спрямо либийската държава, обясни авторката на сценария. Ако не бяха линчували Кадафи и ако той беше достигнал до международен наказателен съд, това щеше да е от най-страшните обвинителни документи.

 

Българската държава трябва категорично да изисква новото либийско ръководство да оневини българските медици, защото в Либия стои тяхната доживотна присъда, категорична бе Велислава Дърева.


Какво заяви още тя в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.