Предаването благодари на всички, които помогнаха за това!

Една от каузите на \"На кафе\" се увенча с щастлив финал – купуването на нов транспортен кувьоз за Неонатологията към Университетска детска болница – София. Идеята за купуването на кувьоза е на ко-водещата на рубриката \"Моето бебе\" Даниела Колева, която случайно вижда как превозват, по нейни думи, в стар сандък бебета, увити в одеяла.

 

Сумата от 27 000 лева беше събрана за няколко месеца чрез дарителски SMS-и. В кампанията се включиха децата от ансамбъл \"Дилянка\", които дариха наградата си от танцов фестивал, а бизнесменът Петър Жечев отпразнува рождения си ден, като призова приятелите си да се включат в кампанията, вместо да му купуват подаръци. С голяма сума помогна и козметична фирма.

 

В момента в клиниката има 26 недоносени бебета. Днес Гала и Даниела посетиха Неонатологията, за да разберат кои са най-тежките случаи и кои от тях биха имали нужда от новия транспортен кувьоз.

 

Милена Ангелова е майка на едно от бебетата в отделението. Малкият Николай е роден с тегло 1.035 кг, наддава добре, но ще бъде изписан, когато бъде стабилизирано състоянието му.

 

Галина Георгиева е майка на бебе, за което се грижат в клиниката. Никола е роден в края на шестия месец с тегло 1 кг, вече е 2.7 кг и тези дни ще бъде изписан. Самата Галина е участвала в кампанията за купуването на новия транспортен кувьоз още при стартирането й през месец май.

 

Цветан Методиев е баща на близначките Кристина и Димана, родени след зачеване ин витро. Те се появяват преждевременно в седмия месец един ден след отрицателния тест за риск от преждевременно раждане.

 

Новият кувьоз е върхът в развитието на неонатологичния транспорт. Той е изключително ценен и жизнено важен за оцеляването на недоносените бебета в отделението. Старият кувьоз е руски, на повече от 30 години, облепен с тиксо, тежи 20 кг, системата за затопляне е неефективна, а при транспортиране над 20 минути има опасност да спре подаването на кислород, от което зависи животът на недоносеното бебе. За сравнение новият кувьоз е два пъти по-лек, системата за затопляне функционира перфектно, а кислородът стига за 3 часа. Освен това може да бъде направена образна диагностика, без бебето да бъде извеждано от кувьоза и подаването на кислород да бъде спирано. Специална техника следи жизнените показатели по време на транспортиране.

 

\"На кафе\" благодари на всички, които помогнаха тази кауза да се увенчае с успех!