Търговците твърдят, че в момента има недостиг на яйца на пазара...

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне в ранния следобед с представители на големите търговски вериги. Повод за срещата е рекордното поскъпване на яйцата. Вчера производителите се съгласиха да намалят цените.

По техни данни надценката в търговските вериги е между 10 и 12 стотинки на едно яйце. Могат ли търговците да свалят цените, провери Благой Бекриев.

Роза Танкова и съпругът й Красимир са едни от големите дистрибутори и търговци на яйца в Южна България. Заради повишението на цената на яйцата, тази седмица продажбите им са спаднали със 70 %. И смятат, че въпреки призива на земеделския министър цените няма да спаднат, а ще се задържат на същите нива.

„Ние като търговци не можем да намалим цените. Производителят е този, който определя цената на пазара. В момента производителите в България определят цена, която е спрямо европейската. В момента гърците и румънците купуват от нашите производители. Те могат да продават на тях на тези цени\", на мнение е Роза Танкова.

Търговците твърдят, че в момента има недостиг на яйца на пазара и затова производителите им продавали на по-високи цени. Роза и съпругът й ги купуват от птицефермите между 29 и 34 стотинки за бройка. Надценката, която слагат за себе си е между 3 и 10 %, но докато стигне до магазина яйцето поскъпва още.

„Средната надценка, на която работят търговските вериги е 30 %. Когато една търговска верига купи яйцето на 32-33 стотинки, плюс 30 % се получава 10-12 стотинки отгоре\", разясни Роза Танкова.

Търговците, с които разговаряхме, са убедени, че сегашните цени на яйцата ще скочат отново преди Великден, защото търсенето тогава ще е по-голямо.