Освен атракция, делфините са и лечители. Актьорът Христо Мутафчиев разказа за делфинотерапията

„Невероятно изживяване. Такова изживяване не съм усещал в скоро време. С такова умно животно, да контактуваш... направо нямам думи”. Така турист определя възможността да плува с делфина Кимбо в делфинариума във Варна.

Атракцията е нова и съществува от около 20 дни, каза директора на Делфинариум Варна – Вадил Василев.

„Това е отговора от екипа на делфинариума на едно изключително голямо търсене от страна на туристите и на гостите на Варна”, каза още Василев.  

Той допълни, че делфините са много любопитни и артистични животни. Когато видят публика и хора, търсят контакт, защото това им доставя постоянно удоволствие, каза Василев.  

Броят на туристи на ден, които могат да се насладят на това преживяване, е ограничен – по 5 човека. Причината е да не се претоварва Кимбо.

Освен атракция, делфините са и лечители. Така наречената делфинотерапия може да успокои и помогне на деца и възрастни с различни видове проблеми. Актьорът Христо Мутафчиев, например, е един от хората, които свидетелстват за положителния ефект от контакта с делфини.

„Станах доста стабилен. Този контакт с животните страшно много ме успокои”, каза Мутафчиев.

Преки научни доказателства в лечебния ефект няма и затова делфинотерапията не е широко разпространена у нас, каза Василев. Въпреки това всеки контакт с тях е положителен.

„Самите животни са изключително позитивни и предават на хората своята позитивна енергия. Не можеш да си около делфините и да бъдеш негативен”, сподели директорът на делфинариума.

Целият разговор на живо от Варна – гледайте във видеото.