Десет игрални, 23 документални, пет късометражни и девет анимационни филма ще си оспорват българските Оскар

Големият кинорежисьор Рангел Вълчанов получава наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия. Церемонията е тази вечер в Дома на киното. 

 

Десет игрални, 23 документални, пет късометражни и девет анимационни филма ще си оспорват българските Оскари. За първи път тази година киногилдията връчва приз в нова категория - за най-добър български сериал.

 

В категорията за най-добър игрален филм са номинирани „Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев, „Миграцията на паламуда” на Людмил Тодоров и „Цветът на хамелеона” – режисьорски дебют на оператора Емил Христов. 

 

Сред документалните отличието на Българската филмова академия ще си оспорват „Загадката веда словена” на Анри Кулев, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Цветанка” на Юлиян Табаков и „Последната линейка на София” на Илиян Метев. 

 

В категорията за главна женска роля призът си оспорват Жанет Спасова, Ирмена Чичикова – за изпълненията им във филма "Аз съм ти" и Ирена Милянкова за "Цветът на хамелеона". 

 

За главна мъжка роля са номинирани Деян Донков за "Аз съм ти", Руши Видинлиев за "Цветът на хамелеона" и  Христо Мутафчиев за "Миграцията на паламуда". 

 

В категорията за поддържаща мъжка роля е номиниран посмъртно Велко Кънев за изпълнението му във филма „Миграцията на паламуда”.