Според местни историци той е бил много справедлив владетел

Румъния се опитва да обори мита за чудовищния Влад Дракула, останал в легендите като жесток и садистичен владетел, съобщи БТА. 

 

"Влад - Рицарят на Правдата" е и темата на тазгодишното 21-во издание на Средновековния фестивал на изкуствата в румънския град Сигишоара, който в рамките на три дни /26-28 юли/ пресъздава традициите и бита от 14-15-ти век.

 

Легендите за кръвожадния Дракула се раждат през 19-ти век, когато хората масово започват да се вдъхновяват от истории за мъчения, владетели, зрелища. Тогава е създаден и романът на ирландския писател Брам Стокър "Дракула", който затвърждава образа на легендарната фигура като вампир, разказва директорът на историческия музей в Сигишоара Николай Ташкула, където се предполага, че е роден Влад Дракула. 

 

По думите му румънският владетел от края на 15-ти век е бил изключително  справедлив и обичан от местните хора, а заради борбата му с турците останалите славянски народи го наричали герой.

 

Неприязънта на Влад Дракула към турците идва от неговото детство, когато баща му сключва споразумение за мир и го изпраща като гаранция в Турция. Там обаче младият християнин не може да се слее с мюсюлманско ориентираното население и при завръщането си след години в Трансилвания води ожесточени битки срещу турските нашественици, обяснява Николай Ташкула.

 

Опитвайки се да развие местната икономика, Влад Дракула влиза в конфликт и със саксонските търговци, срещу които предприема също тежки гонения, разказва още историкът. Заради начина на елиминиране на враговете си - забивайки ги на кол /цепеш - на румънски/, идва и другото му наименование Влад Цепеш. 

 

Тази практика обаче според Ташкула била обичайна за този период и не е отличителна за Дракула.

 

Образът на справедливия Дракула пресъздава и постановката "Влад - Рицарят на правдата" - гвоздей в програмата на фестивала тази година. 

 

Идеята на организаторите е да се направи паралел между реалния образ на Влад Цепеш и художествения от романа на Брам Стокър "Дракула".