Полетът е извършен през 1903-та от американските велосипедни механици - братята Райт

Навършват се 110 години от първия контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха.

 

Полетът е извършен през 1903-та от американските велосипедни механици - братята Орвил и Уилбър Райт. Те са сред най-значимите личности на 20 век, допринесли за развитието на авиацията.

 

Първата добре документирана машина, която самостоятелно се отделя от земята и прави хоризонтален полет, се нарича „Флайер 1“. При мразовит вятър, достигащ 12 метра в секунда, пилотът Орвил Райт се задържа във въздуха цели 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра.

 

В следващия опит самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 260 метра. Апаратът е струвал по-малко от 1000 долара.

 

В продължение на две години след успешните полети те усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета.

 

"Кити Хок", както са го наричали е тежал само 300 килограма, моторът е бил 12 конски сили, а размахът на крилата - 12 метра.

 

110 години по-късно. Как се е развила авиацията?

 

„Ако сравним лъка и балестичните ракети, нещата са почти същите. Не съм свидетел на всичките 110 години, но откакто я познавам, почти 30 години, се развива в посока да се обслужват все по-добре пътниците, съответно технологиите позволяват все по-безопасни самолети, самолети, които харчат по-малко гориво. Да не говорим за системите за безопасност и поддръжка на самолетите”, заяви капитан Димитър Кацарски.

 

Днес авиацията е много по-безшумна и много по-икономична сравнение с миналото.

 

„Ако преди 30 години за превозването на 200 пътника трябваше да се изхарчат 6 тона гориво на час, днешно време те са 2 тона на час”, обясни капитан Кацарски.

 

Днес въздушният транспорт е по-достъпен от всякога, по-бърз и по-комфортен.

 

Според авиоспециалисти въздушният транспорт остава най-сигурния и безопасен начин да се придвижим. Вероятността за катастрофа със самолет е едно на 11 милиона.

 

За сравнение по-голям е шансът да пострадаме при удар от гръмотевица.