Какво не знаем за снежинките ни разказва Живко Константинов

Според синоптиците, сняг няма да има до края на годината. И въпреки че ще посрещнем Коледа без снежинки, за красотата от небето, или какво не знаем за снежинките ще ни разкаже Живко Константинов.


Смята се, че тези хубавици, съставени от 5% вода и 95% въздух, пречистват околната среда от праха и смога. Ето защо и по време на снеговалеж дишаме толкова лесно.


Изследвания сочат, че в света няма две абсолютно еднакви снежинки. Според Международната комисия по сняг и лед съществуват 7 вида, като най-често срещаните са шестоъгълните екземпляри.


Първото систематично изследване е направено от Укичиро Накая, който категоризира снежинките в над 200 различни типа. Изчислено е, че теглото на една е около 1 милиграм, но понякога стига до два-три. В един кубически метър сняг има около 350 милиона снежинки, а на цялата земя количеството им е 10 на 24-та степен.


Според Книгата на рекордите Гинес, най-голямата снежинка е паднала във Форт Кео, Монтана, Съединените щати. Била е с диаметър цели 38 сантиметра.


Най-странният снеговалеж е регистриран пред 1944-та година в руската столица. Падналите на московска земя снежинки били големи колкото човешка длан, а формата им напомняла щраусови пера.


Установено е, че при падането върху водни повърхности снежинките "пеят". Или, с други думи, издават много високи звуци, неуловими от човешкото ухо, но, както твърдят специалисти, изключително неприятни за рибите.


Любопитен факт е, че ескимосите използват 24 думи, за да опишат снега в различните му състояния. А коренното население на северната част на Скандинавския полуостров - цели четиридесет и една.


Една от най-впечатляващите колекции от кадри на снежинки е направена от руския любител фотограф Алексей Клятов. С помощта на ръчно изработена камера. Той запечатва зашеметяващите кадри на терасата си, като подлага за фон пуловера си. Алексей увековечава снежинките с цяла серия неповторими фотографии на кристално чисти и съвършени модели. Оказва се, че половината от населението на планетата ни никога не е виждало истински сняг.


Повече по темата гледайте във видеото.