Сайт за български аудиокниги вече функционира у нас

Една идея за това как да оползотворим времето си, докато шофираме, возим се в градския транспорт, чакаме на опашка или за среща. Такава възможност са аудиокнигите, които вече се предлагат и на български език. С тях учениците ще могат да слушат задължителните произведения, които влизат в матурата.

 

С гласа на Стоян Алексиев звучи романът на Вазов "Под игото". Наред с класиците като Вазов и Йовков, той озвучава и съвременни български автори.

 

Аудиокнигата е и кинороман, и театрален роман, и аудиороман. Той оживява по един уникален начин пред слушателя. Това е все едно сме в детството си и мама ни чете приказки или ни разказва баба някакви истории”, обяснява актьорът.

 

С гласа на актрисата Илиана Коджабашева звучат романи от български писателки. Самата Илиана вече е слушала записа за първи път в колата си: „Според мен това ти пречи да развиваш едни скорости на шофирането, не толкова рискови”.

 

У нас от един месец вече има сайт за български аудиокниги. Създава го Дениз Герганова, която дълги години живее в чужбина: „Там аудиокнигите са много разпространени. Аз свикнах, като тръгвам на път да си избирам хубав роман и видях, че тук просто няма аудиокниги”.

 

Засега най-голям интерес към аудиокнигите проявяват българите от чужбина, на които децата израстват в чужда езикова среда и това е прекрасна възможност за тях да чуят българските романи и българските класици.

 

Учениците, които ще държат матура, вече ще могат не само да четат, но и да слушат задължителните произведения като аудиокниги

 

Повече за аудиокнигите ще научите от видеото.