Блоковете, както са наричани карнавалните кортежи, събраха милионна публика

Със зрелищни и необичайни моменти беше изпълнен карнавалът в Рио де Жанейро, който продължи четири дни и приключи във вторник, коментира „Франс прес”.

 

Блоковете, както са наричани карнавалните кортежи, събраха милионна публика.

 

Патронът на празненствата крал Момо обяви Карнавала за открит в петък, получавайки ключ на града от кмета. Първата заповед на крал Момо гласеше: "Нека бъде веселие!".

 

Всичките 492 блока, носещи звучни и труднопроизносими имена, бяха заявили участието си в шествията в кметството. С изключение на "Саравако", който всяка година отстоява нелегалността си, и който в понеделник дефилира с участието на близо 400 души.

 

"В Европа жените имат право на топлес, тогава защо не и в Бразилия?", обяви в четвъртък пред множеството мустакат мъж от сцената на блока "Руа до Меркадо". Веднага след това десетина жени с артистично изрисувани гърди дефилираха на естрадата.

 

С блока "Окупирай Карнавала" крайно леви активисти и анархисти, заявили позициите си след мащабното социално движение от юни миналата година, въведоха политическата манифестация на Карнавала под девиза "Няма да има Световна купа". Иначе мирното им шествие беше охранявано от военна полиция.

 

Най-популярният блок "Бола Прета" събра 1,3 милиона публика в центъра на града в събота. Бирата се лееше като река от 9 ч сутринта, което вероятно стана причина за всевъзможни изцепки, с които беше белязан първият голям ден на Карнавала.

 

130 000 фенове танцуваха в понеделник под звуците на "Бийтълс" в тропически аранжимент на тема "Imagine Световната купа" в блока "Сардженто Пимента". 

 

Блокът "Трепадейрас" (пълзящи растения) беше събрал жени, окичени с растения и нецензурни надписи, предназначени да забавляват мъжете.

 

Школата по самба „Вила Исабел”, шампион за 2013, се изяви в понеделник, разказвайки своята история. Една от платформите предизвика сензация, представяйки голи мъже и жени, оковани във вериги, с цел да бъде припомнен периодът на робство.

 

Школата „Императрица Леополдова” пресъздаде легендарния живот на футболната звезда Зико, втората най-добра десетка в историята на бразилския футбол след краля Пеле. Самият Зико, който е на голяма почит в Рио, приветства публиката на Самбадрома, която го поздрави за 61-я му рожден ден. 

 

С химн в прослава на скоростта "Тихука" отдаде почит на Аертон Сена, прочутия бразилски автомобилен състезател, загинал през 1994. Макет на писта от Формула 1 беше инсталиран върху една платформа, заедно с въртящ се в кръг болид.

 

Кадри от закриването на карнавала от Ройтерс може да видите във видеото!