Според математика "българските политици са обезумели"

„Сметката е толкова проста, че ученик в 4-ти клас може да я направи. Ако делите 17 места, пропорционално на депутатите, се получава това, което се намира в указа на президента”, заяви за „Здравей, България” математикът Михаил Константинов във връзка с разпределянето на местата в Централната избирателна комисия.
 
Указът на президента е по-справедлив, а това, за което претендира БСП, е по закон”, допълни професорът и уточни, че в новия Изборен кодекс не е упоменато по кое правило се разпределят местата в ЦИК. 
 
„В стария кодекс беше казано по кое правило се прави това нещо, тук това не е казано. Има няколко пропорционални метода и който приложите, ще получите различен резултат”, обясни Михаил Константинов.
 
Ако някой си мисли, че това има някакво значение за изборите – греши. Въпросът е за блокиращата квота от седем души, която иначе щеше да е само в ГЕРБ. А сега шест места се намират в ГЕРБ и 1 в Реформаторския блок. Ако тези две групи искат да действат заедно, могат да блокират всяко решение на ЦИК”, уточни матемаикът.
 
На въпрос от страна на водещите какъв е целият този писък по разпределянето на местата в ЦИК, Михаил Константинов отговори, че имал чувството, че „българските политици са обезумели”.
 
„Битката за ЦИК е най-безсмисленото нещо”, категоричен бе математикът. Той обясни, че комисията може да работи с един член по-малко и отрече всички хипотези за манипулации при броенето на гласовете и блокиране на работата на комисията. Константинов допълни, че единственото, което може да бъде направено, е да бъде провалена регистрацията на някоя партия. 
 
„ЦИК трябва много спешно да пусне правилника, да спази всички срокове”, подчерта проф. Константинов и допълни: 
 
Няма никаква логика в държанието на нашите политици. Всички са се качили на един клон, един е хванал голям трион и реже, друг е хванал малко трионче и реже. Стоят и чакат да падне клонът, който те старателно режат. А долу стоят едни крокодили и ще ги изядат. След такъв политически хаос кой идва? Идва лидерът, фюрерът. И той ще дойде накрая. А в момента стават супер безобразия”.
 
Той посочи, че горите на България се секат смъртоносно: „Отидете и вижте в Самоковско, в Малко Търново, секат и Стара планина. В момента се сече на голо. Не е санитарна сеч, нищо не остава там".
 
Целия разговор гледайте във видеото.