Стокооборотът между България и Гърция се увеличил заради проверките

Данъчни инспектори тръгнаха на лов за ДДС измами по границата. Дежурни екипи на Националната агенция за приходите следят на граничните пунктове с Гърция и Румъния за стоките, които влизат и излизат от страната. От началото на година те са засекли 14 опита за измама.

 

Четирима служители на НАП работят непрекъснато на граничен пункт „Капитан Петко войвода” на гръцката граница. Тяхната задача е да следят товарните автомобили, превозващи хранителни стоки.

 

„Ако има висок фискален риск, камионът се пломбира и само и единствено под данъчен контрол се разтоварва във вътрешността на страната. На практика това означава, че въпреки липсата на митнически контрол на вътрешните за ЕС граници, товарите се проверяват”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров и даде пример:

 

„Влиза на територията на страната един камион, който по документи превозва 4 тона месни продукти. Всъщност в този камион има 19 тона месни продукти и ако няма контрол, той единствено ще плати ДДС върху една символична сума на фактурата на гръцкия доставчик”.

 

Спестявайки данъците реално вносителите могат да пласират стоките на много по-ниски цени и така да конкурират и българските производители.

 

Според наблюденията на данъчните стокооборотът между България и Гърция през последните месеци се е увеличил. Твърдят, че това се дължи на засиления контрол. Над 145 млн. килограма рискови стоки са проверени от началото на работата на данъчните по границата.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов