Очаква се да поевтинеят единствено марулите

Месец преди Великден цените на зеленчуците и плодовете тръгнаха нагоре. Най-много са поскъпнали българските оранжерийни домати - с около 20 стотинки за кг. Прогнозата на търговците е, че по празниците цената им на пазара ще стигне 3 лева.

 

Ангел Ненков е един от големите оранжерийни производители на марули в Ново село. Гневен е, че месец преди Великден, продукцията му се изкупува за жълти стотинки и се продава на пазара на тройно по-висока цена.

 

„Като сложиш чертата, за теб остават 5 стотинки за бройка. А прекупвачът я взима от теб сигурно за 30 стотинки. Кара я в София и я дава на 80. Докато дойде във веригата марулята, бройката става лев, лев и пет”, казва той.

 

Зеленчукопроизводителите в Ново село очакват седмица преди Великден марулите да поскъпнат още, заради голямото търсене.

 

Краставиците, които в момента се отглеждат в оранжериите, гонят цена от 2.60. За Великден се очаква да стигнат до 3.40 за килограм, а доматите да поскъпнат с лев и да станат 3.60.

 

За Великден сравнително по-евтини на пазара ще са турските и гръцките домати и краставици. И в момента те се търгуват с около 40-50 стотинки по-скъпо от българските. С учудване повечето хора вече забелязват пред Великденското поскъпване.

 

Репортер: Благой Бекриев