Франция се очертава като най-добрата дестинация за хранене в света

За трета поредна година списание "Elite Traveler” отреди първото място на луксозното заведение "Alinea” в Чикаго в класацията си за "100-те най-добри ресторанта в света". Списъкът е съставен от влиятелния кулинарен журналист Анди Хейлър, известен с това, че се е хранил във всички 3-звездни ресторанти в света.

 

"Там няма меню, само 25-степенна дегустация, която предлага иновативен и изключително прецизен баланс на вкусовете", пише Хейлър.

 

В топ пет на най-добрите ресторанти в света влизат още "Daniel” в Ню Йорк, "The Fat Duck” в Брей, Великобритания, "Eleven Madison” и "Le Bernardin” в Ню Йорк.

 

Франция се очертава като най-добрата дестинация за хранене в света с цели 17 ресторанта, които намират място в класацията на Анди. Най-високо място сред тях заема "Pierre Gagnaire”, класиран на 8-ма позиция. В топ 100 попадат общо 17 заведения в Париж.

 

Наградата "Готвач на годината" беше присъдена на Хестън Блументал, който е отговорен за менюто в британския ресторант "The Fat Duck”.

 

Топ 10 на ресторантите, подреден от читателите на списание "Elite Traveler”, изглежда така:

 

1. „Alinea” в Чикаго
2. „Daniel” в Ню Йорк
3. „The Fat Duck” в Брей, Великобритания
4. „Eleven Madison” в Ню Йорк
5. „Le Bernardin” в Ню Йорк
6. „El Celler Can Roca” в Испания
7. „Azurmendi” в Испания
8. „Le Pergola” в Италия
9. „The Ledbury” в Лондон
10. „Osteria Francescana” в Италия