Това ще се случи за Световния ден на книгата на 23-и април

За първи път София има възможност да се превърне в истинска столица на свободните книги чрез предизвикателството “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” по случай Световния ден на книгата и авторското право. Идеята на организаторите от сайта “Аз чета” и българската Буккросинг общност е на 23 април 2014 г., когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града да бъдат “освободени” близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing и по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората в него. 
 
Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от всекидневния облик на града. 
 
“Изследванията, свързани с насърчаване на четенето по цял свят, доказват, че именно когато книгите са активна част от заобикалящата среда, те се превръщат и в неизменна ценност за хората в тази среда. Използвайки този подход, искаме да превърнем София в столица на книгата и четенето в Световния ден на книгата и авторското право и да популяризираме споделянето на емоцията от четенето, като разкрием едно много по-интригуващо литературно лице на своя град”, споделя Милена Златарова, координатор на проекта “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” и редактор в сайта “Аз чета”.
 
За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите. Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да освободят, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да “пуснат книгата на свобода” в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места. 
 
Всички желаещи да се включат в иницативата могат да поучат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги тук или на email bookcrossing@azcheta.com
 
Какво е Bookcrossing?
 
Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.
 
За Световния ден на книгата и авторското право
 
Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО и се отбелязва на 23 април от 1995 насам. Датата е символична за световната литература, защото на нея са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др. На този ден целия свят почита книгите и авторите им, насърчавайки всички да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.