На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите за 37-ми път

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите за 37-ми път. Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2014-а то е "Музейните колекции свързват”. Ден по-рано - на 17 май, за 10-и пореден път ще се осъществи Европейската нощ на музеите. Тя преминава под патронажа на Международния музеен съвет, а неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция.

 

На 17 май, събота, Регионалният исторически музей в Пловдив ще покаже две от своите експозиции - "Съединение на България от 1885 г.” и "Българско Възраждане”. На 18 май, неделя, музеят ще покаже отново експозицията "Българско Възраждане”.

 

Експозицията "Съединение на България от 1885 г.” ще бъде домакин на две инициативи – представяне на ученически проект "Да влезем отново в музеите” и откриване на изложба за традиционни български шевици. Проектът се стреми да привлече интереса на младото поколение, което е обградило ежедневието си с различни устройства – телефони, таблети, лаптопи, настолни компютри. Инициативата ще даде възможност на младите хора да осъществяват виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света. 

 

Изложбата за традиционни български шевици на клуб "Българка” пък е разказ за 30 жени, чиято кауза е да съхранят и предадат на младите поколения традиционните техники на шевичното ни богатство и плетиво. За 35 години клубът е разработил над 4000 творби, представящи орнаменталното, колоритно и шевично многообразие от цялата етно-географска и историческа територия на България. 

 

Експозиция "Българско Възраждане” също ще бъде домакин на две инициативи – представяне на изложбата по повод 170 г. от рождението на Макгахан и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Ще бъдат представени фрагменти от репортажите на Макгахан за Априлското въстание и Руско-турската война, публикувани в лондонския вестник "Дейли нюз”. В тях той открито защитава България, впечатлен от чудната българска природа, от красотата и чистотата на българите и от жаждата за знания у подрастващите.