С резкия скок на температурите, скача и адреналинът след старта на рафтинг-спусканията с гумени лодки

С настъпването на пролетта се слага и началото на рафтинг сезона. Пълноводието на реките по това време на годината, съчетано с топлите лъчи на слънцето, прави този сезон толкова подходящ за това.

С резкия скок на температурите, скоча и адреналина, след като в Кресненското дефиле по река Струма започват и рафтинг-спусканията с гумени лодки. Със скок от 5-метрова скала във водите на реката пък родните рафтъри "кръщават" спусналите се за първи път. 

Рафтинг идва от английската дума "raft", която означава сал. Известен е и като "whitewater rafting” заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. 

Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII век, когато местни дървари прекарвали трупи по реката, за да спестят разходите от транспорта. За официално начало се счита далечната 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на Снейк ривър в щата Уайоминг, САЩ. 

Малко по-късно, около 1840 г., се появил гуменият рафт, за чийто бащи се считат Джон Фримонт и Хорас Дей. Тъй като те били част от американската армия, това изобретение им било нужно за военни, а не за развлекателни цели. Едва в средата на XX век рафтингът се утвърждава като екстремен спорт и придобива популярност. През 1972 г. е включен в Олимпийските игри в Мюнхен.