"Стъпки в огъня - 3D” e филм за един от най-българските обичаи - нестинарството

Тази година родните почитатели на седмото изкуство за първи път ще могат да се насладят на български филм, заснет в 3D. Документалният 3D филм ще направи зрителите съпричастни на един от най-българските обичаи - нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево.

 

"Стъпки в огъня - 3D” e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3 юни. Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. 

 

Този филмов проект ще изненада зрителите освен със своята триизмерна преспектива, така и с интересното сътрудничество на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелоди Гилбърт

 

Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм “Паркур – начин на живот”, както и с множеството музикални клипове за български звезди от роклегендата Милена Славова, до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип "Така се събужда деня” на група "Атлас”. 

 

"Аз съм голям почитател на новите технологии в киното и затова, след като направихме първия 3D клип, беше въпрос на време да сътворим с екипа ми и първия 3D филм. Играта на нестинарите е нещо много зрелищно и красиво, неслучайно избрах именно тази тема за документален филм в 3D”, споделя Андрей Хадживасилев.

 

Премиерата на "Стъпки в огъня - 3D” по кината е през юни.