Те се намират в село Ноевци

Вместо обичайния трафик, отскоро по Лъвов и Орлов мост се разхождат стада от крави и овце. Това не се дължи на някакво странно решение на общината, а на факта, че двата моста вече не са емблема единствено на София. 

 

Това е Лъвов мост. А това пък Орлов мост. Ако ви изглеждат променени от последния пък когато сте ги виждали, причината не е във вас, а в локацията. Намираме се в село Ноевци и сме доста далеч от центъра на София.

 

Софийският побратим на ноевския Лъвов мост пък е построен в далечната 1889 г. Четирите бронзови лъва са поставени в чест на четирима въстанници от Априлското въстание обесени на това място.  

 

Орлов мост е построен 2 години по-късно. След Освобождението оттук минават първите освободени от Диарбекир затворници. В последствие мястото се обособява като любимо за демонстрации и протести. Подобна била и идеята на строителя от село Ноевци Драгомир Боянов, за когото от един месец цялото село скърби.

 

Еуфория завладява ноевчани когато футболния им отбор „Черногорец” играе, но тяхната слабост са двата моста.

 

Изграждането на Мост на влюбените бил последния проект на самоукия архитект-строител от Ноевци. Той обаче така и не успява да се реализира. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.