Единствено Плевнелиев ще дава писмени обяснения по казуса с Димана Ранкова

Още по темата

Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Цецка Цачева, Цветан Цветанов и Искра Фидосова можеше да бъдат разпитани по делото срещу Филип Златанов. Това поискаха днес от защитата на подсъдимия, но съдът отказа.

 

Единствено Плевнелиев ще даде писмени показания по казуса с Димана Ранкова. Въпросите към Плевнелиев са дали бившата му съветничка е била обсъждана като кандидатура за член на управителния съвет на БНБ и знаел ли е президентът, че в комисията на Златанов има сигнал срещу нея. Съдът поиска и оригиналните тефтерчета на Златанов, които не са присъединени към делото.

 

Съдът ще анализира дали въпросните тефтерчета са изписани от самия Златанов. Защо - не е ясно, тъй като той потвърждава, че почеркът е негов.

 

Бившият шеф на Комисията за конфликт за интереси е обвинен за престъпление по служба за това, че е потулил сигнал срещу държавния глава, както и че не е публикувал на страницата на Комисията решение срещу бившата финансова съветничка на държавния глава Димана Ранкова. Така тя не е можела да обжалва. 

 

На 3 април Софийският градски съд осъди на три и половина години затвор Филип Златанов, като от мотивите, публикувани месец след присъдата, стана ясно, че ефективното наказание е основно за назидание  върху държавните служители, надвишили правата си. 

 

Любопитно е, че Филип Златанов вече има нов защитник – адвокат на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси е Ирен Савова, която пък брани интереса на държавата по казуса с царските имоти.