Датската полиция издирва двама души след атаката

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит обяви най-висока степен на тревога от терористична заплаха в страната, информира агенция Ройтерс. Това се случва часове след като в Копенхаген бе извършено нападение в сградата, където се водеше дебат за ислямизма и свободата на словото с участието на посланика на Франция Франсоа Зимре. На дебата освен френският посланик Франсоа Зимре, присъстваше и авторът на карикатури на пророка Мохамед Ларс Вилкс.

 

Един цивилен на около 40 години и трима полицаи бяха ранени по време на стрелбата.

 

Издирват се двама души след атаката, избягали с кола, чийто регистрационен номер бе разпространен в медиите. По данни на датската полиция един от заподозрените е на възраст между 25 и 30 години, около 185 см. висок, черна коса и имал "арабски черти". По описание, той е бил облечен с черно ски яке, тесни панталони и ръкавици, и прикривал лицето си до очите с жълта или оранжева кърпа. Носел е и оръжие.

 

"Стреляха по нас отвън. Със същото намерение както срещу Шарли Ебдо, с тази разлика, че не успяха да влязат. Първоначално смятах, че изстрелите са поне 50, а полицаите ни казаха, че са 200. Куршумите преминаха през вратите и всички се хвърлиха на пода. След това успяхме да избягаме от залата, но останахме в сградата. Нападателите не бяха заловени. Те може още да са в квартала", заяви посланикът на Франция Франсоа Зимре.

 

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус осъди категорично терористичната атака в Копенхаген. "Франция е на страната на датския народ и на властите в борбата срещу тероризма", се посочва в комюнике на министър Фабиус.

 

Френският министър-председател Манюел Валс написа в своя профил в Туитър: "В Копенхаген беше атакувана свободата. Солидарност с датчаните. Бернар Казньов отива там. Франция няма да се предаде. #Аз съм Шарли“, цитиран от "The Telegraph".

 

По-късно бе открита колата, която е била използвана от въоръжените нападатели, стреляли срещу обществени център в Копенхаген, съобщи датската полиция. Тя бе намерена на около 3 километра от сградата, където се водеше дебата за ислямизма. Продължава издирването на нападателите.