Аудиторията посрещна своята почетна гостенка на крака

 

Актрисата Клаудия Кардинале получи почетното звание доктор хонорис кауза от Академичния съвет на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Звездата е у нас за премиерата на българския филм с нейно участие - „Имало едно време един уестърн”. На крака, с аплаузи и под звуците на студентския химн “Гаудеамус игитур”, аудиторията посрещна своята почетна гостенка.

 

Клаудия Кардинале покори аудиторията без всякакво усилие. Без да свали академичните одежди – тога и шапка, без да покаже за миг признаци на дискомфорт или умора, включително потискайки страстта си към цигарите, актрисата показа своята почит към Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов“.

 

Клаудия Кардинале е 18-ата знаменитост, на която Академичният съвет на НАТФИЗ присъди званието доктор хонорис кауза. От утре Клаудия Кардинале ще ни радва с усмивката си от снимката в централното фоайе на НАТФИЗ заедно с  Едуард Олби, Карлос Саура, Дейвид Линч, Никита Михалков, Хенрик Юрковски, Тадаши Сузуки, Ищван Сабо, Иржи Менцел, Сесили Бери, Юлий Абаджиев, Димитър Инкьов, Тодор Динов, Васил Стефанов, Леон Даниел, Кристин Линклейтър, Марта Коание, Роналд Харууд.

 

„Исках да стана изследовател, а прекарах живота си в това да пътувам и да изследвам различни животи. Хубавото на нашата професия е, че можеш да живееш чужд живот и аз изживях цели 152”, казва Клаудия Кардинале.


След стотици роли в киното обаче за 77-годишната актриса идва и моментът, в който трябва да изиграе самата себе си. Това става в новия български филм "Имало едно време един уестърн", заснет в пустиня в Южна Испания.


„За мен беше чудесно изживяване да се снимам в този филм и да се върна на същото място, където преди 47 години снимах "Имало едно време на запад", добавя актрисата.


Именно този филм на Серджио Леоне от 68-ма превръща Кардинале в символ на италианското кино. Следват роли във филми на Фелини и Висконти, а на снимачната площадка си партнира със звезди като Бриджит Бардо, Ален Делон и Марчело Мастрояни.


„Никъде фразата "да осъществиш мечтите си" не е толкова смислена, колкото е в нашето изкуство. Да живееш, правейки кино, е като да сънуваш с отворени очи”, казва още Клаудия Кардинале.


Сред чакащите за автограф от звездата открихме и Любо. В ръце стискаше своя снимка с Клаудия, направена преди 33 години.


„Снимката е от 72-ра година на миналия век, когато тя беше дошла тук за една седмица снимачна, в Роженския манастир. Аз бях осветител тогава”, разказва Любомир Димитров – Тато.


И единственият, успял да поправи любимата й кафеварка.


„Бяха й я дали на нея да си прави кафета когато я гримират. Сега й показах снимката и тя си спомни”, добавя Любомир Димитров – Тато.


А днес Любо е тук, за да си направи нова снимка с актрисата - 33 години по късно.


Репортер: Ивомира Пехливанова