Дългите семейни пътувания са възможна мисия

„Пътуването е единственото нещо, което купуваш, а те прави по-богат”, гласи една добре позната мъдрост. Наистина, обходът на различни дестинации обогатява културата, разширява светогледа и зарежда с мистична магия, която трудно се забравя. Но… самото стигане до крайната цел може да се окаже адски дискомфортно, ако предварително не сме помислили за личното удобство и това на децата си…

 

Какво трябва винаги да имаме в колата?

 

  1. Хладилна чанта с храна и напитки.

 

По време на дълго пътуване в топла кола трябва да се погрижим за постоянната хидратация на организма. Не е добра идея да тръгнем без храна и напитки, но още по-досадно е, ако нямаме специална чанта, която да ги запази от разпиляване и разсипване. Добре охладените напитки пък ободряват и освежават – те са чудесен помощник, когато кръвното налягане се понижи, което обикновено се случва, ако с часове седим на едно място.

 

  1. Кутия за багаж на покрива.

 

Ключова роля за успешно пътуване е да имаме достатъчно място, за да се чувстваме комфортно, но това не означава, че трябва да се скъпим откъм багаж. Особено ако пътуваме с деца, знаем, че са капризни и обикновено им хрумва да помъкнат целия гардероб с дрехи заедно с коша с играчки и любимата зърнена закуска. Кутията за багаж на покрива подсигурява достатъчно място и запазва багажа сух. Така няма да има огромни купчини от дрехи, струпани върху коленете на всеки пасажер на задната седалка. Е, вече може да забравите за мъчителния избор между плюшеното мече и динозавъра – има място за всички.

 

  1. Висящо кошче за боклук.

 

Децата са разхвърляни (нека бъдем честни – и възрастните не остават по-назад). А когато сме на път, колата се превръща в импровизиран подвижен дом. За да я запазим чиста и подредена, трябва да отредим място за отпадъците. И за да не се разпиляват по пода, по-добре да изберем торбичка, която виси на седалката.

 

  1. Сенници.

 

Сенниците са задължителни за дълго пътуване с деца – не само, за да им подсигури лукс, но и да ги предпази от вредните UV лъчи. Много от продаваните сенници са достатъчно прозрачни, за да може детето ви да гледа безпроблемно през прозореца. Но ако все пак малчуганът не иска сенник на прозореца, си вземете такъв с принт на любимия му анимационен герой.

 

  1. Възглавница за пътуване.

 

Ако умората удари малката главичка, тогава на помощ се притича удобната възглавничка за из път – така детето ви ще се успокои и ще се събуди отпочинало. А след като малкият подремне, възглавничката е свободна и за самите вас.

 

  1. Сателитна навигация.

 

Увери се, че пътуванията няма да са по-дълги (и стресиращи) от планираното – вземете си навигация. Светът на технологиите ни предлага достатъчно разнообразие от джаджи за упътване. От никого не се очаква да знае всички посоки и пътища в света – обратните връщания и лутания са много досадни, почти колкото борбата с огромните пътни карти. Сателитната навигация е най-практичният и изгоден избор.

 

Стажант-репортер: Мария Ивайлова