Според прокуратурата, ръководството на учебното заведение го е прикривало

Започва проверка в частното училище, където е учил Йоан Матев. Момчето беше арестувано за убийството на 17-годишния Георги в Борисовата градина.

Институциите проверяват училището, което е завършил Йоан Матев. Причината – все още не е ясно дали някой  в гимназията е знаел какво е извършил Йоан. Въпреки че снимката му е била разлепена в гимназия „Езиков свят”, никой не е казал, че го разпознава. 

По темата

По коридорите на училището, както и във всички други в София, са били разлепени снимките на бягащото момче в Борисовата градина. Според съда съученици, учители и директорът са разпознали Йоан.

Знаели ли са обаче, че той може да е виновен за убийството?

„Няма как да твърдим, че са знаели, че това е извършителят, на онзи етап ние не сме казвали, че той е извършителят”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Разследването ще установи защо никой не се е свързал с МВР. Проверка в училището ще правят и от инспектората на образованието.

„Става дума за криминален случай, не може да се прикрива убийство, така че тази директорка няма никакво място в училищната мрежа. От друга страна това е частно училище, МОН няма правата да маха директори или други действия, очаква се там полицията, прокуратурата и собствениците на училището да вземат мерки”, заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

Екип на NOVA потърси отговорите в училището. Посрещна го домакинът – Светослав Николов. Той обясни, че директорката не е в училището, защото е болна.

Нито един от учителите на Йоан не пожела да разкаже какво се е случило през 2015 година.

Вратата на учителската стая остана затворена за екипа на NOVA. А зад нея учителите и домакинът Светослав Николов обсъждаха какво се е случило през 2015-та. 

От директора Василка Николова получихме само писмо, в което пише, че тя, колегите ѝ и дори учениците от „Езиков свят” са намесени по недопустим начин в случая с убийството на Георги Игнатов. Василка Николова декларира и че ще преследва по съдебен ред „всеки следващ опит да се петни нейното име на човек и професионалист”.