Инициативата на Новините на NOVA не само поставя на фокус проблемите, а показва и техните решения

По темата

От днес, в навечерието на 50-тата годишнина от първото официално обявяване на Международния ден на детската книга, инициативата на Новините на NOVA“Мисия образование”, започва да подкрепя кампании, които насърчават четенето и грамотността. Вече за трета поредна година, тя поставя образованието на фокус, като показва най-сериозните проблеми, техните възможни решения и разбира се – добрите примери.

От днес, „Мисия образование” започва да подкрепя конкретни кампании, които предлагат конкретни решения.

Утре, 2 април, 2017 г. се навършват 212 години от рождението на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. През 1967 г. Международният съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY) обявява тази дата за Международен ден на детската книга. Точно 50 години по-късно, илюстраторката и издателка Нуша Роянова, която 20 години работи като графичен оформител и преподавател по изящни и приложни изкуства в България и САЩ, решава да организира конкурс за детска приказка, чрез който повече деца и родители да съпреживеят вълнуващите срещи със света на книгите.

Това е и първата от серия кампании, които „Мисия образование” на Новините на NOVA започва да подкрепя с цел насърчаване на четенето и грамотността. Със своя личен пример зад идеята застават водещият на Новините на NOVA Невена Василева и радио и телевизионният водещ Драго Симеонов.

„Първо ние трябва да четем с децата си, да създадем у тях един навик и да ги научим сами да имат желание да вземат книжката и всеки ден, всяка вечер, преди да заспят, да почетат” – сподели Невена Василева в компанията на своя син Виктор,  в предаването на NOVA „Събуди се” днес. Според Драго Симеонов най-важното е, че „Когато четеш на глас, заедно с хора, които обичаш и които са ти симпатични, тогава се създава енергия”.

Водещата на Новините на NOVA Невена Василева, ще бъде и член на журито в конкурса за детска приказка, който ще продължи до 24 май, 2017 г. Член на журито ще бъде още и гл. ас. д-р Юлия Йорданова, преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски".  

Повече гледайте във видеото.

Повече за конкурса може да видите http://dabovilista.com/

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.