Доклад призовава за нови правила за признаване на рекордите

Въвеждането на правила, които да анулират световни и европейски рекорди в леката атлетика. Такова предложение прие Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) на заседание в Париж, съобщи Гонг.

ОТ АРХИВА: Спортните постижения на Стефка Костадинова (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Ако Правилата бъдат одобрени от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), много възможно е върховите резултати, постигнати в съмнителни условия, да бъдат отменени. 

По темата

По информация на NOVA, световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 m в скока на височина няма как да бъде застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол. Освен това, като изключително популярен атлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Според работната група световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението; и

3) Взетата проба при допинговия контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Оттук нататък наред са юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF.

Пълният доклад на работната група по въпроса с надеждността на европейските рекорди може да бъде разгледан на интернет страницата на Европейската атлетика.

Източник: Gong.bg