"Ние предложихме да се спаси банката, но нямаше политическо съгласие това да се направи", добави бившият финансов министър

„Категорично не е било решено да се фалира КТБ. На срещата за банковата система, чиято стенограма беше разсекретена, се обсъждаше какво правим, за да спасим системата и самата банка”, каза в предаването „Здравей, България” бившият министър на финансите Петър Чобанов.

По темата

По думите му от стенограмата става ясна политическата среда, в която са се взимали решенията тогава. „Ситуацията е изострена, а политическата емоция взима своя връх.15 пъти се иска и моята оставка”, каза Чобанов.

Той добави, че ако тогава си е бил подал оставката, е нямало кой да свърши практическата работа, а тя не е била лесна. „За шест часа получихме разрешение от Европейската комисия за държавна помощ за цялата банкова система”, аргументира се бившият финансов министър.

По думите му причината за фалита на КТБ е, че огромна част от кредитите са били необезпечени.

Петър Чобанов заяви, че те са предложили да се спаси банката, но не е имало политическо съгласие това да се направи.

"Тогава се опитахме да отделим добрата част от банката, но нямаше политическо съгласие. Ние искахме една част от банката да продължи да функционира. Жизненото и виталното трябваше да продължи да съществува", категоричен е Чобанов. 

Попитан защо никой не иска да разбере кой е откраднал 3.5 млрд. лева от банката, той отговори, че който е предизвикал този капиталов недостиг, е откраднал парите. „Да видим какво ще каже съдът”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.