Документът е от 101 страници и беше качен на сайта на президентството

Президентът Румен Радев разсекрети първата стенограма за КТБ.

Тя беше оповестена на стайта на президентството. Там се казва: "Държавният глава взе решение да оповести съдържанието на Консултативната среща при президента на Република България Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание и част от министрите в тогавашното правителство, която се проведе на „Дондуков“ 2 на 29.06.2014 г.".

По темата

Срещата е продължила 4 часа, а стенограмата е от 101 страници. Тя е оповестена в нейната цялост, като единствено са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ. 

Любопитството кой е виновен за изтеклите милиарди от КТБ, къде са те или кой ще ги намери не се задоволява от разговора в президентството. По-скоро диалогът между бившия управител на БНБ Иван Искров, тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев и лидерите на партиите се лута между банките и оставката на кабинета „Орешарски”. И разговор как са действали службите по казуса КТБ.

Впечатленията от документа са, че са споменати три проблемни банки, имената им са скрити, но е ясно, че едната е КТБ, а втората е дъщерната й банка „Виктория”.

Цената на банковата криза тогавашният премиер Орешарски определя според говоренето и предупреждава, че може да е от няколкостотин милиона до много милиарди, на места в стенограмата числата пред думата милиарди също са заличени.

Тогавашният управител на БНБ Иван Искров уверява, че БНБ няма принос към кризата с банката и предлага 7 мерки за разрешаването й. И уточнява, че КТБ ще струва на държавата колкото е необходимо.

Президентът Плевнелиев веднъж споменава възможността за „ограничителни мерки" - като забрана за теглене на суми, но веднага се разбира, че всички избират план Б -

банките да отворят, а държавата да ги подкрепи.

Накрая, след часове разговори, политиците се договарят да обявят публично, че заедно застават зад банките. Но в цялата стенограма, на няколко пъти, тогава в опозиция, Бойко Борисов настоява пред тогавашния премиер Орешарски „да принесе 1-2 жертви в оставка - министри или шефове на служби”. За да се успокоят хората.

На срещата от Пламен Орешарски няколко пъти е поискано да си подаде оставката на точна дата - 21 юли. Въпреки че в официалната им декларация от тогава дата все пак не записаха, историята запомни: кабинетът Орешарски си тръгна на 23 юли 2014 година.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА СТЕНОГРАМАТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ И ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.