Какво каза съдията по делото?

Търговският съд в Крагуевац отхвърли искането за обявяване в несъстоятелност на Завода за стъкло на Цветан Василев в град Парачин, Сърбия, информира БГНЕС. 

"Няма доказателства, които да потвърждават, че „Глас индъстри“, която е собственик на завода, дължи 47 млн. евро на чачанската фирма“, обясни съдията по делото Бранислав Йованович. Според временното ръководство на завода в момента най-големи задължения фирмата има към доставчиците на природен газ и електроенергия. Фабриката има 825 работници, а по сведения на Народната банка на Сърбия 625 млн. динара от сметките на фабриката са блокирани от ноември 2016 г.

По темата

Искането за започването на процедурата за предликвидационно състояние бе взето от съда на 4-ти май по молба на "Veksilum Balkan", която бе създадена преди три месеци в Чачак, като подразделение на виенския "Vexillum SB". Тази компания е предявила иск от 47.3 млн. евро. Има подозрения, че зад този иск стои самият Цветан Василев, противоречивият български бизнесмен, издирван от Интерпол, но който работи безпроблемно в Сърбия, съобщи белградският "Данас".

Според изданието има съмнения, че двама висши функционери от управляващата партия на премиера Александър Вучич също се борят за превземането на завода.

В искането за обявяване в несъстоятелност се посочват редица транзакции на акции от завода в Парачин, които "са се разхождали през 2015 г.", когато в завода влиза ново ръководство, когато той за втори път е продаден на фирмата "Глас индустри". В обяснението пише, че дългът се образувал, след като е изтекъл срокът за изплащане на четирите заема на собственика на завода от 2012 и 2013 г. Тези задължения са взети на 25-и март 2015 г. от известната компания "Ripers limited" от Вирджинските острови, а пет дни по-късно пристига паричното искане в белградската "Korp investment". Този договор е прекъснат на 1-ви октомври същата година, в момент когато членовете на Надзорния съвет начело с Милорад Пушич превземат ръководството на завода. 100% участие в "Korp investment" има фирмата "Митон", която е собственост на дъщерята на Пушич, а той самият е директор и на двата завода, пише още "Данас".

По този начин акциите отново се връщат на "Ripers limited", но само ден по-късно те намират нов купувач от Сейшелските острови – "Stagiori limitid".

В началото на тази година те са откупени от "Veksilum Balkan", която в началото на месец април подава молба за обявяване в несъстоятелност, защото SFC няма възможност за никакви плащания. Интересен факт е, че компанията майка "Vexillum" във Виена се ръководи от Стефан Бенчев, близък на Цветан Василев, което повдигна подозренията, че зад иска за обявяване в несъстоятелност стои самият Цветан Василев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.