Сърдечносъдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в света

На 29 септември за поредна година в цял свят ще бъде отбелязан Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 г. се очаква техният брой да нарасне до 23 млн.

Злоупотребата със сол удвоява риска от сърдечна недостатъчност

България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания. В различни градове у нас ще има скринингови акции за изчисляване на сърдечносъдовия риск и измерване на пулса с пулсоксиметър.

Карането на колело за удоволствие е полезно за сърцето

Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. Ето защо тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си.

ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ: Всеки четвърти българин е със сърдечносъдов проблем

Ето и няколко съвета, които могат да бъдат от полза:

Здравословното хранене е от изключително значение за здравето на сърцето. Специалистите съветват да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини; да се спре консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени сокове. Също така винаги да се избира пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия и да не се прекалява с алкохола.

Кои храни ни разболяват? (ВИДЕО)

Поддържането на нормално ниво на кръвна захар е важен фактор. 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на нивото на кръвна захар и взимането на мерки за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, в случай че заболяването вече е отключено, понижава риска за сърцето.

Добавената фруктоза е най-вредният подсладител

Физическата активност е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага.

Рязкото спиране на редовната физическа дейност носи риск за здравето

Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания и трябва да бъде контролирано. То е наричано „тихия убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.

Нов метод за лечение на хипертония

Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете. Две години, след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.

Зехтинът засилва ефекта на "добрия" холестерол

Холестеролът и индексът на телесна маса трябва да бъдат следени и контролирани. Холестеролът и индексът на телесна маса се свързват със смъртта на 4 млн. души годишно. Затова контролът им е от съществено значение за поддържането на сърцето в добро здраве.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си