Новото изследване е представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология

Прекомерната консумация на сол е свързана с двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност, предупреждават финландски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес" и БТА.

По темата

При сърдечна недостатъчност сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв за задоволяване на потребностите на организма. Най-честите причини за състоянието са инфаркт, високо кръвно налягане, кардиомиопатия. Характерните симптоми са задух след извършване на определена дейност и дори след почивка, усещане за умора през по-голямата част от времето, подуване на краката и глезените. 

Според авторите на настоящото проучване от Националния институт за здраве и социална защита в Хелзинки, прекомерният прием на сол е свързан с двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Изследването, обхванало над 4000 души, наблюдавани в продължение на 12 години, е представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, Испания. 

Изследователите са установили, че хората, които употребяват 13,7 грама сол дневно, са изложени на двойно по-висок риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, консумиращи под 6,8 грама на ден.

"Повишеният прием на сол е една от основните причини за високо кръвно налягане и е независим рисков фактор за коронарни болести на сърцето и инсулт. Сърдечната недостатъчност е сред водещите сърдечносъдови заболявания в Европа и света, но ролята на консумацията на сол в развитието му е недостатъчно добре проучена", обясняват изследователите. 

Експертите смятат, че хората не трябва да консумират повече от 6 грама сол дневно - еквивалент на една чаена лъжичка. 

"Сърцето не харесва солта. Повишеният й прием отчетливо увеличава опасността от сърдечна недостатъчност, като при това се явява независим рисков фактор. Оптималната доза вероятно е под 6,8 грама. Световната здравна организация препоръчва максимум от 5 грама дневно. Физиологичната потребност е между 2 и 3 грама на ден", допълват специалистите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.