Най-много от тях ще са в Азия

Популацията на роботите през последните години расте с невероятни темпове. Нашите помощници и дори конкуренти в индустрията са вече почти 2 милиона.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СВЕТА: Робот чете новини по японска телевизия (ВИДЕО)

Ако се развиваме със същите темпове, само след една година роботите ще заселят два града с мащабите на София. Прогнозите са до 2020 година броят им по света да достигне 3 милиона. Най-много от тях ще са в Азия.

"Робокоп" в реалния живот: Запознайте се с първия робот полицай (ВИДЕО)

Най-много роботи има в Южна Корея, Сингапур и Япония. В Южна Корея, например, на 10 000 работника се падат по 531 робота.

Cassie” - странен на външен вид, но доста добър в движенията. Върхово постижение на Орегонския държавен университет. За металните крака учените години наред са изследвали животинската анатомия. Това е бъдещият перфектен помощник на спасителите при бедствия.

Роботът София поиска деца (ВИДЕО)

Vakyrie” - този 130-килограмов хуманоид ще стъпи на Марс много преди хората. Разработен е от НАСА да оцелява там, където човекът няма шанс.

И ако суперроботите имат плашещ вид, металният дребосък, разработен във Франция, е различен. Негови събратя вече посрещат клиенти в някои японски банки.

Робот премина успешно изпит за лекари в Китай (ВИДЕО)

Основната част от планетата на роботите обаче е скрита в индустрията. Там металните помощници нямат впечатляващ външен вид, но пък са развили други умения. Сглобяват коли, подреждат товари, правят операции с прецизност до части от милиметъра.

Засега роботите населяват най-вече Азия. Местожителство там имат над 1 100 000 машини.

Представиха ново куче-робот

В Европа най-много роботи има в Германия. Ако в света гъстотата е средно 69 робота на 10 000 души, в Германия този показател е 300.

Според прогнозите Азия ще запази лидерските си позиции и в близките години и ще продължи да бъде постоянен адрес на повечето роботи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.