Съставката е използвана с цел да се придаде релеф на отделни части от картините му

Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с техника, която била използвана през 17-и век от Рембранд, предаде Франс прес. Това бе оповестено от допринеслия за изследването Европейски синхротрон в Гренобъл.

Мъжете са по-чувствителни на болка в сравнение с жените

Специалисти от Рейксмузеум в Амстердам и катедрата по наука за материалите в университета в Делфт откриха ключова съставка, използвана от холандския майстор на четката, за да приложи въпросната техника с цел да придаде релеф на отделни части от картините си. "Учени установиха, че загадъчната съставка е минералът плумбонакрит", се казва в комюнике на синхротрона. "Тя е открита в съвсем малко картини от тази епоха. Съдържа се също в проби от картини от 20-и век и в пигменти, използвани от Ван Гог в негова картина."

Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

"Получените резултати показаха, че наличието й не е случайно и не се дължи на "заразяване", заяви ръководителят на екипа Виктор Гонсалес от Рейксмузеум.
Изследването е извършено с помощта на Европейския синхротрон в Гренобъл, който анализирал редица проби от миниатюрни фрагменти от три прочути платна на Рембранд - "Портрет на Мартен Солманс" (1634), "Бетшева" (1654) и "Сузана" (1647).

Добавка в колбасите и газираните напитки предизвиква мързел

Предишни проучвания заключиха, че Рембранд постигнал свързания с напластяване ефект, като комбинирал достъпни на холандския пазар през 17-и век материали, включително оловно бяло, с ленено масло.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес