Какви схеми са разкрили здравните инспектори и какви са санкциите за нарушителите?

Заради неимунизирани деца. След епидемичния взрив от морбили през февруари здравните власти продължават с масовите проверки.

Само за година здравните инспектори са направили 16 000 проверки. Равносметката – съставени са 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Санкцията е в размер на 50 лева. За последната година са глобени и около 100 лични лекари – основно за забавени отчети и проблеми при съхранението на ваксини.

"Никой не ме е проверявал. Не знам доколко този начин на притискане е ефективен, има и някаква свобода на избор", каза Мария, майка на 6-месечно бебе. Въпреки това, Мария избрала да ваксинира 6-месечното си бебе. Заради възрастта все още не му е правена имунизацията срещу морбили.

"Особено в морбили епидемията, аз бях притеснена. Колективният имунитет е от изключително голямо значение, според мен. Не за всяко нещо, за което се имунизираме можем да добием пълен имунитет", заяви майката.

Санкционират лекари, издавали фалшиви имунизации

Затова здравните власти се опитват да достигнат около 90-95% покритие на ваксините, така че да са защитени най-малките и хората, които не могат да си изградят имунитет. По документи, процентът все още е по-нисък, a инспекторите откриват и фалшификации.

"Има случаи на записани имунизации, които после при изследванията, които правим – не откриваме никакви антитела, което значи, че тези деца не са имунизирани. Това са капсулирани ромски общности, също и групата на майките, които активно отказват имунизации", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

БАБХ стартира ваксинацията на дивите животни срещу бяс

От здравното министерство настояват за по-сериозни санкции за медиците, които са фалшифицирали документи.

Проверките продължават, а междувременно, заболелите от морбили от началото на февруари вече надхвърлят 220 души в две основни огнища – районът на Ихтиман и Банско.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.