Той носи на себе си сбруя с прикрепени камери

Историята на китът - белуга руски шпионин край бреговете на Норвегия продължава да обикаля световните медии. Китът отказва да напусне пристанището и радва местните жители с трикове на фона на различни теории от къде се е появил. На фона на спекулациите, изданието „Спутник“ направи списък с морски създания с доказан военен опит.

Китът белуга, забелязан от местните рибари в северна Норвегия миналата седмица, носи на себе си сбруя с прикрепени камери GoPro, предаде БГНЕС. Той беше обявен за руски шпионин от много западни медии след като се оказа, че на една от скобите на сбруята му има надпис „Equipment St. Petersburg“.

В Норвегия заловиха кит - руски шпионин (ВИДЕО)

Докато руските военни остават мълчаливи по въпроса за кита, бившият полковник от армията Виктор Баранец отхвърли твърденията, че белугата е руски агент, заявявайки, че руската армия не е достатъчно глупава, за да "остави визитната си картичка" на животно, обучавано за тайни мисии.

Въпреки това, редица държави, включително Русия и Съединените щати, наистина са използвали морски бозайници за военни цели, като програмите в така наречените морски „биотехнически системи“ датират от 60-те години.

От своя страна СССР създава най-малко три изследователски института, които да изследват потенциалното използване на морски създания: в Далечния изток - в Мурманск; в северозападната част на Русия и в Севастопол по Черноморското крайбрежие. Последният служи като главен център за обучение, богато оборудван със специални кошари, басейни, лабораторни съоръжения, изследователски кораби и мини-подводници.

Морският биологичен институт в Мурманск, споменат от медиите като най-вероятния център, където е била обучавана появилата се край норвежкото крайбрежие белуга, се занимава с изследване на морските бозайници от средата на 80-те години, но съсредоточава усилията си върху тюлени и морски лъвове, а не върху китове. Тези животни са били научени да неутрализират морските мини, да инспектират подводното оборудване и тръбопроводи, да участват в мисии за търсене и спасяване и да откриват вражески обекти на територии, които трябва да охраняват.

В доклад от 2017 г. на „Звезда“, официалната телевизионна мрежа на руското Министерство на отбраната, беше отбелязано, че докато белугите първоначално се разглеждат като обещаващ начин за охрана на входовете на военни пристанища, предвид техните много чувствителни природни сонарни системи, усилията за обучение са били възпрепятствани от множество проблеми, вариращи от недостиг на оборудване до трудности за обучителите, работещи с животните. В естествените местообитания на белугите, температурата на водата спада до 1 градус по Целзий, а температурата на околния въздух често достига до -30. Това, отбеляза „Звезда“, подтиква изследователите да се откажат да използват белуги в началото на 90-те години и да се концентрират върху тюлените.

Миналата година Институтът разпространи кадри от обучението на своите „военни“ тюлени, за които обяви, че са били обучавани около година и половина, преди да продължат да служат във флота в продължение на 15, 20 или дори 30 години.

Делфинска гвардия

За американските военни не е чуждо използването на морски бозайници, управлявайки собствена секретна „Програма за морски бозайници“ в Сан Диего, Калифорния. Те използват десетки делфини и морски лъвове в помощ на охраната на военноморската база Кицап - огромна военноморска станция край Сиатъл, Вашингтон, в която се съхраняват ядрени оръжия.

САЩ започват експерименти в областта на тихоокеанските острови и Хавайските острови през 60-те години на миналия век, а през 70-те години използват обучени делфини, за да охраняват пристанището на залива Кам Ран в Южен Виетнам от саботьори. Съобщава се, че през 2003 г. САЩ са разгърнали бойни делфини, за да помогнат за разминирането на пристанището Ум Касър в Ирак след нахлуването си в арабската държава. Повече от десетилетие по-късно, през 2015 г., според някои информации САЩ са разположили около 20 делфина и две дузини морски лъвове за учения в Черно море, като са ги докарали от Сан Диего.

Понастоящем американският флот има около две дузини делфини за разминиране, заедно с 50 делфина и 30 морски лъва за други цели. Смята се, че програмата струва около 20 милиона долара годишно.

Основното Съветско (и от 1991 г. украинско-руско) съоръжение за обучение на морски бозайници се намира в Крим, като съветските власти създават изследователски център за обучение на делфините за охрана на входа в Севастополския залив, дом на Черноморския флот в началото на 70-те години.

След разпадането на Съветския съюз, съоръжението за обучение попада под юрисдикцията на Киев, като се твърди, че Украйна продава част от охранителните делфини на Иран през 2000 г., а други "демобилизирани" праща като участници в терапия с плуване за туристи.

През 2014 г., след Кримския референдум за откъсване от Украйна и обединение с Русия, останалите 15 делфини са преместени в руския Черноморски флот заедно с по-голяма част от дресьорите си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.