Бившият капитан на „петлите” е разпитван в съдебната полиция на парижкото предградие Нантер

Задържаха Мишел Платини. Френската футболна легенда и бивш президент на УЕФА е отведен, заради съмнения за корупция.Разследването е за избора на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022-ра, като се подозира, че Платини е получил нерегламентирано 2 млн. долара.

Мишел Платини е задържан по разпореждане на прокурори, специализирани във финансови престъпления.

"Първоначално Платини беше повикан като свидетел по разследването. Явил се с адвоката си и е бил задържан. Той беше един от 24-мата членове на Изпълкома на ФИФА, който даде Световното на Катар", каза експертът на Евронюз Алисдар Сандфорд.

Мишел Платини поиска ФИФА да отмени наказанието му

Прокурорите разследват дали Платини е получил подкуп или политически нареждания, за да подкрепи кандидатурата на арабската страна. Франция и Катар имат тесни търговски връзки, като инвестициите между двете страни са за милиарди. Тогавашният президент Никола Саркози изглеждал ангажиран да помогне на катарците да спечелят. Той организирал обяд в резиденцията си в Париж в навечерието на избора на домакин на Световното.

"Платини казал при предишен разпит, че бил изненадан да види на този обяд престолонаследника и премиер на Катар, както и управителя на Елисейския дворец, който сега също е сред разпитваните", каза още експертът на Евронюз.

Изборът на Катар за домакин на Световното първенство предизвика голяма изненада през 2010-та. Веднага се заговори за корупция, защото страната изглежда неподходяща с липсата на футболни традиции, стадиони и най-вече непосилната жега в пустинята през лятото.

"Катарският екип за кандидатурата беше оневинен за корупция след 2-годишно разследване на ФИФА. Но членовете на Изпълкома на ФИФА все още не са оневинени. 16 от 24-мата се проверяват", заяви Сандфорд. 

Мишел Платини многократно е отричал да е нарушавал правилата. Той води няколко дела срещу различни институции във Франция и Швейцария. Платини твърди, че замесването му в скандала е заговор, за да не му бъде позволено да стане президент на ФИФА.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.