21-годишният Кристиан Николов остава в ареста

Обвиняемия за тежката катастрофа, при която загина Милен Цветков остава в ареста, въпреки искането на защитата му да бъде с по-лека мярка. В същото време стана ясно, че младежът не съдейства на разследването. отказва ДНК проба, експертизи и разговори с вещи лица.

Адв. Любомир Таков, защитник на Кристиан Николов. Снимка: БГНЕС

Обвиненият за катастрофата с Милен Цветков вероятно е шофирал с много над 100 км/ч

Кристиан Николов не се яви в съдебната зала днес. В началото на месеца той е депозирал молба до Софийския градски съд, за да присъства чрез скайп връзка на заседанието. Днес се отказа и от това негово право. А прокуратурата предостави нови доказателства. След взета ДНК проба е направена експертиза на волана, въздушната възглавница и предна лява врата на автомобила, блъснал колата на Милен Цветков. Така категорично се доказало, че той е управляван от Кристиан Николов. Видеозаписи от камери в района доказват, че светофарът е светил червено. Николов се движил с 98 км/ч. и не е направил никакъв опит да спре. Близо 3 месеца след фаталния инцидент неговата версия все още е неизвестна.

 

 

Поне три пъти медицински лица са преглеждали 21-годишния Кристиан Николов в следствения арест. И не са констатирали сериозни заболявания, отчете прокуратурата. „Разследването е към края наистина. Всъщност, предстоят изготвянето и представянето на съществени експертизи. Приключването на разследването в срокове до голяма степен зависи и от това как отсрещната страна ще упражни своите права и дали няма да шиканира процеса”, обясни Иван Кучиев, прокурор в Софийска градска прокуратура.

Кристиан Николов обаче отказва да се срещне с вещите лица, които ще му изготвят психиатричната експертиза, стана ясно в съдебната зала. „Мотивите са негови, не бих могъл аз да ги посоча. Но току-що адвокатът му изрази увереност и желание да участват в такова изследване. ще видим доколко това не е поредното голословно желание”, допълни Кучиев.

„Той до настоящия момент в досъдебното производство не е дал обяснения, възползвал е от това си право, напълно резонно е да не дава обяснения пред вещите лица, когато те изследват определени обстоятелства”, коментира Менко Менков, адвокат на близките на журналиста.

Защитата на Кристиан обаче смята, че задържането му било плод само на обществения натиск. И го нарече, цитирам, "репресия".  Според адвокат Любомир Таков напълно реално било младият мъж да бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна за проследяване. Прокуратурата защити пред съда обратната теза. „Съдът прие, че има обосновано предположение за извършване на такова престъпление, за каквото му е повдигнато обвинение, и че има опасност същият да се укрие или извърши ново престъпление”, каза Иван Кучиев.

А близките на загиналия Милен Цветков чакат до края на месеца да бъде изготвена автотехническата експертиза, която ще даде най-важният отговор - можела ли е катастрофата да бъде предотвратена. „Новото, това което прокуратурата е събрала като доказателства, е доказателствата, че става въпрос за системна употреба на наркотични вещества от обвиняемия. В началото на разследването това не беше ясно”, допълни Менко Менков.

21-годишният Кристиян Николов ще се изправи пред Темида по обвиннение за причиняване на катастрофа  с настъпила смърт при евентуален умисъл. Законът предвижда между 10 и 20 години затвор при така повдигнатото обвинение.