В цялата област вече ще бъде разрешено събирането на до 6 вместо досегашните 10 души

Жители на Мадрид и околностите се събраха на протест срещу обявените в петък ограничителни мерки в кварталите с най-голям риск от разпространение на заразата, пише БТА.

Протестиращите носеха предпазни маски и се опитваха да поддържат дистанция помежду си, като пляскаха с ръце и скандираха призив за оставката на премиера на автономната област Исабел Диас Аюсо. Демонстрантите са събраха по обяд на различни места в околностите на испанската столица, така че е трудно да се определят мащабите на протеста.

COVID-19: Нова карантина в Мадрид

Ограничителните мерки засягат около 860 000 души, които няма да имат право да напускат кварталите си, освен за да отидат на работа, за обучение или медицински преглед. Влизането в тези райони също ще бъде ограничено. Парковете в тези райони ще бъдат затворени, а магазините и ресторантите трябва да спазват ограничение за 50 процента от капацитетите си.

В цялата област вече ще бъде разрешено събирането на до 6 вместо досегашните 10 души. След първите 24 часа ще бъдат прилагани санкции на нарушителите.

Испанци излязоха на протест срещу задължителното носене на маски

Случаите на COVID-19 в Испания нараснаха с 400% след отмяната на ограниченията

Мадрид и околностите отчитат една трета от новите случаи на коронавирус в Испания, а властите са обезпокоени от разпространение на заразата оттам в цялата страна, тъй като 6,6-милионната столица е голям транспортен център. Тази седмица смъртните случаи в Испания надхвърлиха 30 000 при 600 000 потвърдени случая на зараза.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.