„Над 10% са децата, които не посещават редовно училище”, посочи още той

„Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и интернет, а и липсата на отношение към образованието. Над 10% са децата, които не посещават редовно училище”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България”.

Родители ще настояват за онлайн обучение до края на първия срок

„В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи", допълни той.

Учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.

По думите му в цял свят има недостиг на компютри. Предвидено е да се доставят още около 105 000 - 106 000 устройства - за ученици и за учители. Очаква се 10 000 да пристигнат следващата седмица. 

„Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес. При малките класове може да продължи с две седмици повече“, каза още Вълчев.

Обмислят удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

„Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности, ще учат през тези две седмици”, посочи той. И допълни: „Не удължаваме учебният план, но и не губим време за тези деца, които правят проектни дейности”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.