Силите на реда проверяват за още взривни устройства

Поне едно взривно устройство е било открито по време на окупацията на сградата на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщава Асошиейтед прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Силите за сигурност обявиха, че устройството е било обезвредено.

Хиляди привърженици на президента щурмуваха Капитолия и прекъснаха сесията на двете камари на Конгреса, които трябваше да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент.

Полицейският началник на Вашингтон Робърт Конти заяви, че демонстрантите използвали химически дразнещи средства, за да преодолеят съпротивата на полицията. Той потвърди, че един цивилен е бил прострелян в сградата, а 13 души са арестувани. По-късно стана ясно, че ранената жена е починала.

Джо Байдън: Това не е несъгласие, това са безредици (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на столицата Мюриъл Баузър определи поведението на привържениците на Тръмп като "срамно, непатриотично и преди всичко незаконно".

В Капитолия бяха изпратени полицейски сили, части на Националната гвардия, подкрепления от съседните щати, следователи от Департамента по вътрешна сигурност и представители на Сикрет сървис.

Протестиращите пред Конгреса нападнаха журналистите (ВИДЕО)

Поддръжници на Тръмп се събраха на демонстрации пред административни сгради и в други части на САЩ, като на места полицията е извършила превантивни евакуации на персонала.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА