С това той създава национална стратегия срещу COVID-19

Американският президент Джо Байдън подписа серия от укази за борба с пандемията, които отменят досегашните политики на Донлад Тръмп. Ускоряване на имунизациите и броя на тестовете, както и увеличаване на производството на съществени консумативи като маските, са само част от стратегията на новата администрация.

„Нека бъда ясен! Нещата ще продължат да се влошават. Възпоменателната церемония от преди два дни няма да е последната, за съжаление. Броят на смъртните случаи вероятно ще достигне 500 000  следващия месец. Заразените ще продължат да се множат. Няма да излезем от бъркотията веднага. Ще ни отнеме месеци, преди да променим всичко. Но бъдете сигурни - ще минем през това. Ще победим тази пандемия”, каза американският президент.

Щатите са най-тежко засегнатата от пандемията държава с повече от 406 хиляди смъртни случая. Заразените са почти 24,5 млн. По думите на американския президент тази смела политическа стъпка ще му излезе скъпо.

Байдън подписва 10 нови изпълнителни заповеди за борба с пандемията

Освен борбата с пандемията, основна тема за Байдън е миграционната политика, която също е предмет на сериозна промяна. Това може да засегне много българи зад  Океана, чиито статут е неясен.  Президентът разпореди спиране на депортацията за срок от 100 дни. Заповедта трябва да влезе в сила в петък. По неофициални данни над 10 млн. души пребивават незаконно в щатите.

„Байдън изпрати законопроект за модернизиране на имиграционната ни система и също така дава възможност на хората, които са подкрепили нашите общности, да получат своето гражданство. Приоритетите на президента са два - да пази границата, да помага на семействата и да следи случаите след имиграцията от Централна Америка, както и тези, които бягат от преследване и ще бъдат приети”, коментира  Джен Псаки, говорител на Белия дом.

„Разбира се, че се радвам на новия президент, но искам да го видя, че прави каквото казва. Искам да видя, че прави това, което обещава, когато казва, че няма да има повече депортации. Аз искам да постъпвам законно”, каза Анхел Сегрео, кубински кандидат за убежище в САЩ.

В ПЪРВИЯ ДЕН: Джо Байдън отмени редица политики на Тръмп

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.