Той подписа 17 указа

В първия си ден като президент на Съединените щати Джо Байдън подписа няколко ключови указа, с които отмени политики, зададени от предшественика му Доналд Тръмп. Броени минути, след като положи клетва той показа, че е готов за промяна.

„В състоянието, в което е страната днес, нямаме време за губене. Трябва да се действа незабавно!”, обясни новият президент.

Речта на Байдън: Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията (ВИДЕО)

Първата от 17-те подписани заповеди задължава всички федерални служители да носят маски в работните помещения.

„Някои от указите, които подписах днес, ще помогнат да се промени ходът на пандемията. Ще се борим с климатичните промени по начин, който не сме правили досега”, категоричен беше Байдън.

 

 

Америка остава в Световната здравна организация, отпада и забраната за жителите на някои мюсюлмански държави да влизат в страната. Ядрената програма на Иран също е сред приоритетите на новия американски държавен глава. 

„Президентът даде ясно да се разбере, че вярва в последващата дипломация, която САЩ трябва да следват, за да продължат и подсилят ограниченията върху ядрената програма на Иран и други притеснителни въпроси. Иран трябва да продължи да налага ядрените споразумения”, коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Заради пандемията от коронавируса церемонията по встъпване в длъжност на Байдън премина необичайно. Все пак, част от хората успяха да видят първи новия президент.

Джо Байдън пристигна в Белия дом (ВИДЕО)

 

 

22-годишната Аманда Горман успя да докосне всички със своята поема. „Не търсим вреда за никого, търсим хармония за всички. Нека светът разбере, че дори и да скърбим, ние израствахме. Че дори да се нараняваме, се надявахме. Че дори и когато се уморихме, опитахме. Че завинаги ще сме победители. Не защото никога повече няма да познаем поражението, а защото никога повече няма да посеем разделение”, гласеше текстът ѝ.

Денят завърши с 90-минутно шоу, което се излъчваше на живо по всички големи телевизии с водещ Том Ханкс. Фойерверки белязаха специалния за Америка ден. Така, 78-годишният Джо Байдън влезе в Белия дом  като най-възрастния президент на Съединените щати. 

При предаването на властта президентът, който си тръгва, оставя писмо в Овалния кабинет на своя наследник. Обикновено то е интересно, съдържа ключови послания, дори шеги. Байдън посочи само, че Тръмп му е оставил „щедро” писмо.

Постепенно военната блокада над Вашингтон се вдига, а хората се връщат към нормалното си ежедневие.

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.