Планът за действие бе публикуван в четвъртък

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише 10 нови изпълнителни заповеди в опит да разшири борбата срещу коронавирусната пандемия, съгласно план от 23 страници, който той публикува в четвъртък.

В ПЪРВИЯ ДЕН: Джо Байдън отмени редица политики на Тръмп

Според този план се очаква Байдън да се позове на Закона за отбранителното производство (Defense Production Act) от 1950 г., за да осигури доставките, необходими за програмата за масова ваксинация срещу Covid-19 и да увеличи капацитета за тестване.

Новият президент ще издаде и укази, за да гарантира, че отговорът на пандемията се основава на ключови показатели на данни, "да се изисква носенето на маски в много от самолетите, влаковете и някои други форми на обществен транспорт“ в страната, указ за създаване на Пандемичен съвет за тестване, предоставящ "унифициран подход към тестването", както и за създаване на Covid работна група за справедливо здравеопазване.

Джо Байдън пристигна в Белия дом (ВИДЕО)

Освен това Байдън ще издаде изпълнителна заповед "Подобряване и разширяване на достъпа до грижи и лечение на Covid-19", изпълнителна заповед "Устойчива верига на доставки за общественото здравеопазване", изпълнителна заповед "Подкрепа за възобновяване и продължаване на работата на училищата и доставчиците на образование в ранна детска възраст", както и изпълнителна заповед " Защита на здравето и безопасността на работниците".

Би Би Си посочва, че статегията на Байдън по отношение на епидемията е национална стратегия за разлика от политиката на предшественика му Доналд Тръмп, в която отделните щати бяха оставени да се справят самостоятелно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БНР
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си