Хиляди са страдащите от сърдечна недостатъчност у нас

Хиляди са страдащите от сърдечна недостатъчност у нас. Какво е иновативното лечение на това заболяване и как медицината помага при опасните аритмии? 

„Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром, при който се получава несъответствие между сърдечния дебит, който сърцето може да изпомпва за минута, или определено време, и нуждите на организма“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS д-р Васил Трайков, началник на отделение по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник – Болница Токуда.

Специалистът добави, че сърдечната недостатъчност е характерен синдром на редица сърдечно-съдови заболявания.

Той добави, че една от причините за появата й е преживян инфаркт, други може да са аритмия, стеснение на клапа, заболявания на белия дроб.

УМБАЛ „Александровска“ стартира програма „ПостКовид“

Д-р Трайков изброи и основни симптоми: задух при физически усилия, лесна умора, през нощта може да се изяви пристъпен задух, различни отоци.

Лекарят поясни, че има няколко вида аритмии, като особено внимание трябва да се обръща на тези, които са животозастрашаващи, при които има прилошаване, прималяване, задух, дори и загуба на съзнание. При тях трябва да се действа бързо, но често те имат летален изход. Той посъветва при прескачане на сърцето, особено ако продължава по-дълго, да се направи консултация със специалист.

„При нас най-важно е ЕКГ-то, има и други методи за изследване, но най ни интересува ритъма на сърцето“, подчерта специалистът.

Той добави, че медикаментите, с които се лекува аритмията, понякога са много опасни, дори повече от самата болест, затова не трябва произволно да се взимат и комбинират, а само по предписание на кардиолога.

За пейсмекърите и имплантируемите устройства специалистът каза, че помагат на сърцето да бие нормална скорост. Той добави, че за съжаление в България пациентите все още трябва да доплащат за поставянето им.

Относно кофеина д-р Трайков заяви, че не причинява аритмия, но в комбинация с таурин, гуарана и други вещества може да се получи нарушаване на сърдечния ритъм.  

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.