Пародонтологът доц. Елена Фиркова ни води на кулинарно пътешествие

Днес се срещме с една дама, която се е доказала на мъжкия терен в медицината.

Доц. Елена Фиркова е един от водещите специалисти по пародонтология у нас. Преподава във Факултета по дентална медицина към МУ- Пловдив. Брилянтно балансира ангажиментите си, за да й остава време за любимото хоби - изтънчената кулинария или гурме приключенията. Кани ни да поемем към Белгия, на кулинарно пътешествие.

Доц. Фиркова сподели в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS, че е почитателка на всичко белгийско – култура, манталитет, кулинария, след като е прекарвала много време там. В Белгия тя е разбрала, че белгийците издигат в култ приготвянето на храната и пазят традициите си.

За нея има много изящество в десертите. Тя вярва, че качествена храна се приготвя с качествени продукти. А от белгийците е възприела огромното внимание към презентирането на храната.

Първите си уроци по готварство е получила от баба си и майка си, но истинският интерес идва след  2008 година, посещавайки Белгия.

Според нея трябва да развием повече културата на хранене в България.

Доц. Фиркова от най-малка е искала да стане лекар, тя е знаела, че ще се занимава с медицина и избира стоматологията.

Обърнала се е към специфичната специалност пародонтология, защото е финна, излиза извън рамките на техническата стоматология и изисква много познания.

Разтоварва се с готвене, козметика, но и много други неща.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.